Så här slutar Hockeyettan Södra

Nu känns det som det är dags att vara först ut och berätta för den stora lilla hockeyvärlden i södra Sverige hur södra Hockeyettan kommer sluta, säsongen 19/20. Som alla vet så är det en ganska enkel sak att förutse utgången. Förra året gissade jag att det skulle sluta på följande sätt – och utfallet blev:

Om man vill se lite ödmjukt på det så prickade jag in de flesta lag med en placering fel förutom Hanhals, som gjorde en överraskande bra säsong, samt bottenlagen där det diffar en del.

Facit för säsongen 19/20 kommer se ut som följer:

 

Vi börjar från botten:

Borås HC:

BHC kommer bli ett hopplöst stryklag. Man bygger – i princip – hela sin trupp på spelare man tar med sig från tvåan. Det håller inte. Steget mellan tvåan och ettan är större än man tror. Steget är dessutom inte mindre om man hamnar i södra ettan där 8-9 lag hade gått till Allettan om de spelat i andra ettanserier. I detta läget kommer det inte spela någon större roll om BHC tar in mer spets under säsongen. Man har för smal bredd på materialet i truppen. Allt annat än jumboplacering måste ses som en stor bedrift.

 

Halmstad Hammers:

Halmstad hade stora problem redan förra året och man kommer inte få det lättare i år. Det har funnits en nedåtgående trend i klubben under flera år, där man hamnat i situationen att man blir beroende av att några enskilda spelare överpresterar. Säsongen 17/18 klarar man sig kvar för att firma Berling/Pärna/Borg öste in poäng. Förra året har man inte någon spelare som direkt kliver fram. I år ser det om möjligt ännu tunnare ut. Den enda egentliga anledningen till att man inte riskerar att bli jumbo är att Borås kommer spela hem den positionen då man är helt överlägsna Hammers i spetslöshet.

 

Tyringe SoSS:

Tyringe är ett lag man dömer ut varje år. Tyringe är ett lag som under lång tid varit uträknade men där man lyckas hitta unga spelare som kommer in och slår igenom under säsongen. Samma sak kommer hända i år. Det är mycket möjligt att Hammers kommer smita förbi TSoSS i tabellen men i nuläget sätter jag Tyringe som snäppet bättre. Av den enkla anledningen att det är ett lag med utvecklingspotential.

 Hanhals IF:

Hanhals tog sig till Allettan förra året på grund av att de vann alla matcher förutom mot de fyra topplagen. Man skrällde således aldrig men man förlorade inte heller några matcher som man borde vunnit. I år tror jag det blir tuffare för HIF. Serien är bättre och fler lag har skaffat kompetenta trupper. Allettan blir det inte och man kommer slåss med Mörrum och Dalen i skiktet strax under strecket. Man har helt enkelt inte lyckats spetsa laget samtidigt som fler lag blivit bättre.

 

Mörrums GOIS:

Mörrum har gått ut med visioner. Fast i år räcker det inte. Man har plockat in Marcus Paulsson – som vänder hem med sina blytunga meriter – men utöver det finns inget större hopp för laget. Man har helt enkelt inte en tillräcklig spets för att vara med på allvar i år. Därmed inte sagt att satsningen inte kommer bära frukt men laget är inte färdigkomponerat och kompetent nog för att utmana om Allettan redan denna säsong.

 

HC Dalen:

Dalen tillhör det lag som kanske blivit hårdast dränerade på sin spetskompetens. En kompetens man inte lyckats ersätta. Visst har man några platser kvar i truppen att fylla men det kommer bli svårt att hitta så många bra spelare att man kan återupprepa fjolåret. Som faktiskt ändå blev lite fiaskoartat med tanke på materialet. Denna säsongen kommer Dalen inte bli ihågkomna som det året Dalen gjorde det. Snarare får man vara glad om man lyckas nå sjundeplatsen.

 

Vimmerby HC:

Vimmerby är det andra laget som drabbats hårt av spelartapp. Man har tappat sina sex bästa spelare och inte lyckats ersätta dessa på något sätt. Med andra ord finns risken att det blir ett tungt år för VHC. Man har kvar Helikopter-Tomas i målet och en riktigt bra målvakt kommer räcka långt – men inte längre än till sjätteplatsen detta år. Trist för VHC men med tanke på vad topp fyra har värvat ihop så blir det ett mellanmjölksår för laget.

 

Tranås AIF:

Obstipation – förstoppningkan komma plötsligt. Med tanke på att jag sätter TAIF som femma i serien så gav jag nu hela pastejstaden känslan av att ha en pinne i stjärten – på samma sätt som spelarna i det hockeyspel som staden stolt exporterat i 50 år. Varför sätter jag TAIF som femma? Jo, av den enkla anledningen att de faktiskt inte imponerade förra året. Man kommer bara tvåa i ettans sämsta serie – den västra. Man slutar trea i Allettan. Man lyckas förvisso slå ut KRIF i PO3, men en matchserie i bäst av tre kan avgöras mer på slump än kvalité. Man tar fjärdeplatsen i kvalserien men imponerar inte i de tio matcherna heller. Med andra ord. Man är ett bra LAG på alla sätt och vis – men man är inte ett lag som sprudlar av spets. Med tanke på att fyra lag besitter spelare med ungerfärlig samma breddkompetens och samtidigt större breddspets så kommer TAIF få slåss om femteplatsen i år. Om man inte blir tvångsuppflyttade till HA – vilket inte alls är omöjligt.

 

Kallinge/Ronneby IF:

KRIF är inte lika potenta i år. Man har tappat några viktiga pjäser och just nu ser truppen inte helt skräckinjagande ut. Man har kanske inte blivit så mycket sämre men man har inte fått upp kvalitén på samma sätt som topp tre i serien. Man är lite som seriens Karlsson på Taket i år. En alldeles lagom rund och go klubb i sina bästa år. Men som vi alla vet så var Herr Karlsson just bara det. Förutom det besatt han inga större åtråvärda egenskaper. KRIF sitter lite i samma båt i år. Faktiskt så är det de sista nyförvärven in som kommer bestämma hur utfallet kommer bli. Bra spelare in och man är med. Mellanmjölk in och jag skulle inte bli helt överraskad om man faktiskt missar Allettan.

 

Kalmar HC:

KHC har spänt bågen och det ordentligt. Det lag som förra året var en obehaglig överraskning för många, kommer i år inte bli överraskade av obehaget. Kalmar är bra. En riktigt bra backuppsättning kompletteras med en nästan lika bra forwardsuppsättning. Arkilleshälen i år kommer vara målvaktssidan. Utav de tre topplagen är det KHC som besitter minst spets här. Som alla vet så vinner man inga matcher på att göra fler mål än motståndarna utan på att släppa in färre. Därav kommer också resultatet bli en stabil tredjeplats med vädring på seriesegern. KHC är faktiskt bra nog för att ta hem hela fadderitten men känns ändå som att de har det där lilla steget kvar innan man är där. Sen ska vi också ha klart för oss att det är en klubb som inte är rädd för att agera. Vi kommer nog även i år få se nya spelare in som kan bli tungan på vågen och lyfta laget så vi ska inte räkna ut dem.

 

Nybro Vikings IF:

Vikings har den absolut bästa forwardsuppsättningen. Solklara fem Troyanska sköldar på den. Backsidan håller högsta klass även den. Målvaktssidan håller hög klass men Robin Johansson är inte den där matchvinnande målvakten som kommer göra skillnad. Han är bra men gör lite för många misstag samtidigt som jag – under flera år – aldrig sett honom göra den där stå-på-huvudet-matchen. Därför sätter jag Vikings som tvåa. Defensiven håller inte högsta klass men samtidigt så kommer man ta sig långt på sin sylvassa offensiv.

 

IF Troja/Ljungby:

Det här kom väl oväntat? Att Mr Troy vill se Troja högst upp. Självklart är man enögd och hemmablind och tror alltid bättre om sitt lag än de kanske är. Men varför tror Mr Troy att det blir Trojas år? Jo, man har ettans i särklass bästa målvaktspar. Ragnewall tog Troja till PO2 mer eller mindre själv i slutet på förra säsongen. Ragnewall såg till att Troja faktiskt hade chansen att vinna över Vimmerby i PO trots att man inte var nära att slå dem i serierna. Backarna håller en hög nivå och man har fått in mer kompetens i form av Martin Fransson och Kevin Karlsson. Framåt har man ersatt ett par floppar från föregående åt med spelare som faktiskt levererat under ett antal säsonger. Med andra ord så känns Troja som det lag med bäst defensiv i kombination med en kompetent offensiv. I tillägg har nu Troja kunnat knyta till sig de spelare de vill ha istället för som förra året – spelare som mer eller mindre fanns över i slutet av maj. Det talar för Troja.

 

Det där var min lilla analys över läget. Silly season avrundas nu med en sillbuffé imorgon. Efter midsommar kommer den perioden på året då man enligt svensk lag måste åka runt och ta det lugnt samtidigt som man dricker kalla öl och njuter av livet. Enligt arbetsgivarorganisationer så kallas det viss semesterperiod. Mr Troy väljer att kalla det månaden då man förstör all den träning man ändå aldrig gjorde för att komma i form.

Med det önskar Mr Troy er alla en riktigt glad midsommar.

 

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!