Så här slutar PO3: Mr Troy tycker till!

I PO2 föruspådde jag följande utgång:

  • Tranås
  • Borlänge
  • Vimmerby
  • Nybro
  • Mariestad
  • Troja

Som bekant så hade jag fel gällande Nybro och Borlänge som båda fick packa badbyxorna och se sig om efter en charterresa till solen. Å andra sidan fick Borlänge och Hudiksvall packa upp sina speedos och dra på sig skridskorna ytterligare en vecka.

En liten intressant detalj att ha i åtanke inför tredje rundan är att det finns en kraftig majoritet för lagen från söder att gå vidare. Sedan säsongen 11/12 har det spelats 49 playoffmöten mellan lag från södra och någon annan serie. Utav dessa har söderlagen vunnit 37 och övriga serier 12 möten. Det tar jag med in i min sluttanke om PO3.

 

Hudiksvall HC – Vimmerby HC:

Är förvånad över att HHC valde VHC. På pappret så kan VHC framstå som ett vettigt val men här tror jag HHC har hällt så mycket vatten på sin kvarn att mjölet kommer bli mögligt. Jag tror åter igen på VHC.

Har skuggat igenom matcherna mellan HHC och Nybro och blev förvånad över vilket håglöst intryck Nybro faktiskt gjorde. Det där var inte det Nybro som spelade hem höstserien. Detta blev också HHC:s räddning. Man lyckades vinna och vända i andra matchen – inte för att man var så väldigt mycket bättre än Nybro utan för att Nybro helt enkelt vek ner sig. Man fick in ett par ”enkla” mål och vips var man i PO3. Detta går helt i linje med min tidigare analys att vissa lagdelar i Nybro inte håller den matchavgörande nivå som krävs för att gå långt. Detta blev HHC:s lycka.

Nu ska man ta sig an ett superdisciplinerat VHC som redan vält två tunga lag i KRIF och Huddinge. Det kommer troligtvis bli HHC:s mest otrevliga negativa överraskning denna säsong. För om man inte lyfter sig så tar säsongen slut denna veckan. För Hudik är i grund och botten samma typ av lag som just de två som redan fått respass av VHC. Ett offensivt skickligt lag med lite svagare defensiv. Precis den typ av lag som VHC äter till frukost varje dag. Med andra ord så talar allt för att Vimmerby fixar detta.

Det som talar för HHC är just också deras offensiv. Den är i sina stunder av riktigt hög klass. En såpass hög klass så att den faktiskt kan kompensera en svagare defensiv.

Trots det tror jag inte det räcker denna gång.

Vimmerby vidare

 

Mariestad BoIS – Tranås AIF:

Spontana känslan här borde säga BoIS. BoIS har en spelstil som lämpar sig ypperligt för täta kvalmatcher. Kvalmatcher där skönspel och finlir ofta få stå tillbaka för mer ”grisig” hockey. Är det några som är otroligt skickliga på detta så är det just BoIS. När kapten Törnqvist får smeta tigerbalsam i skägget är han också som bäst. När Törnqvist är som bäst så får han med resten av laget.

Tranås – å andra sidan – har fått ordning på prylarna efter en alldeles för ojämn säsong. Man kör hela hockeyspelet i betongsargen i Allettans inledning men får sedan lite ny färg på torpet och avslutar riktigt bra. Man kommer in i PO med gott självförtroende. Piteå besegras efter att alla tre matcherna gått till sudden. I nästa runda blir man valda av Hammers som också blir besegrade med 0-2 i matcher. Därav sitter man nu i den gyllene båten namnad PO3.

Det jag vill flagga för här är att Tranås fått en lite ”enklare” resa än BoIS. Man släcker ett Hammers på dekis och det är kanske inte den tyngsta meriten. BoIS ”grisar” hem två täta matcher mot Östersund. Ett Östersund som jag håller som en betydligt mer potent motståndare än Hammers, faktiskt.

Varför vågar jag då sätta Tranås AIF som vinnare i denna batalj? Jo, för att Tranås – tillsammans med Visby/Roma – är det lag som kanske tagit flest matcher mot just BoIS de senaste åren. Tranås kommer in och vet att de möter en motståndare man kan slå.

Varför valde då BoIS just Tranås? Jo, för att man har inte haft det lättare mot V/R. Snacka om att behöva välja mellan pest eller kolera. De två lagen man hade kvar att välja på var förmodligen de två lagen man minst av allt ville ha kvar att välja på. För BoIS del hade Vimmerby nog passat bättre.

Tranås vidare

 

IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HK:

Trojas fördel in i PO3 är att man slapp välja. Man får helt enkelt ta sig an det motståndet som blev kvar. Utav pest, kolera eller en kraftig förkylning så fick man förkylning. För jag tror inte Troja hade velat möta varken TAIF eller VHC. Framför allt inte BoIS.

Nu blir det V/R istället. Ett lag man har haft det lite ”lättare” mot genom åren. Inte för att V/R är sämre utan för att Trojas spelstil passar bättre mot ett mer odisciplinerat V/R.

Visby/Roma slår ut Lindlöven i två täta matcher. Fortsätter med att göra det dalmasiska stålet mjukt när man skickar BHF på semester. Detta efter att ha vunnit varsin tät match innan V/R gör mål på det mesta i den tredje och avgörande matchen. Man klär av BHF ordentligt med en 2-8 vinst när det behövdes som mest.

Troja skickar Strömsbro till stranden i två raka. Sedan stöter man på en jäkligt hård nöt i form av Claes Endre. Troja lyckas till slut vinna mot Claes när Karl Olofsson avgör i sjätte perioden hemma. Men kort och gott var det så att Claes Endre likaväl kunde varit i PO3. Runt Endre fanns också nåt som kallades Bodens HF – enligt matchprogrammet – men det är oklart om de faktiskt var med.

Ja, ni förstår. Framför allt i tredje matchen så var det Troja mot Bodens målvakt. Det hade lätt kunnat rinna iväg till en ganska stor seger om det inte varit för att Endre räddade allt med alla tillgängliga kroppsdelar som fanns på honom. En makalös prestation.

Med tanke på lagen så utser jag då Troja som vinnare i denna matchserien. Man är ett lag som kuggat ihop på slutet. Man släpper till väldigt lite bakåt och man kan hålla sig kyliga trots att motståndarna gör vad de kan för att få laget ur balans. När till och med en sån som Tobias Törnqvist lyckas hålla sig på rätt sida mot ett provocerande Boden – ja, då vet man att spelarna på något sätt insett att det är allvar.

Därför kommer inte V/R vinna några fördelar med att ta fram stora elaka suggan mot Troja. Det man i bästa fall kommer vinna är en dubbelutvisning. Kan man inte reta upp Troja måste man ”slå” dem i spelet vilket V/R kommer få stora svårigheter med att göra. Troja har tre femmor som alla besitter målkapacitet plus att fjärdefemman steppat upp ordentligt på slutet och ställer till bra oreda för motståndarna.

Om inte Troja på något sätt mentalt kollapsar så kommer man fixa detta.

Troja vidare

 

Så ser min nyckel ut till PO3. Troja, Tranås, Vimmerby, Väsby, Kristianstad och AIK i den kommande kvalserien om allt går som det borde.

Imorgon brakar det loss.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!