Söndagstankar: Efter 8 omgångar tycker jag följande om lagen

Hösten tar grepp på allvar. För merparten av befolkningen innebär det en period där den grå betongen matchar den grå himlen och därmed inte alls sätter färg på majoritetens ack så gråa liv. Färgklicken för oss normala – det vill säga minoriteten som följer HE Södra – så innebär det istället mycket glädje. Säsongen är igång.

Tabellen gör för tillfället en Zeb Macahan och haltar en hel del. Hammers ligger sist med sex spelade omgångar medans resten hittills har nåt upp till åtta. Inget att oroa sig om då saken är som den är. Men i huvudsak har lagen kört sju eller åtta omgångar.

Tänkte lufta lite kring lagen och mina tankar till dags dato. För en månad sen såg min kvalificerade gissning ut som följer:

 1. Nybro
 2. Vimmerby
 3. Troja
 4. Tranås
 5. Halmstad
 6. Karlskrona
 7. Kallinge/Ronneby
 8. Kalmar
 9. Hanhals
 10. Mörrum
 11. Borås
 12. Tyringe

Där finns några lag som inte lyckats leva upp till min tabell. Nu tänkte jag hitta ursäker till varför. Börjar från botten.

 

Tyringe:

Tippade Tyringe sist. Tyringe ligger sist. Tyringe gör sitt jobb. Det finns inte heller mycket som talar för att laget ska lämna jumboplatsen denna sidan jul. Man är stabilare i år men har inte materialet för att göra underverk. Kort och gott saknar man kvalité på alla lagdelar för att väcka något större hopp. Analysen behöver inte vara djupare än att TSoSS helt enkelt får spela sig samman och hoppas på att få ihop det efter jul – och framför allt i en eventuell negativ kvalserie. Det glädjande i TSoSS är att man verkar ha Sveriges argaste tränare i Magnus Rahm. Om detta stämmer eller inte ska jag låta vara öppen för egen tolkning men Twitterflödet indikerar att det är så. Dock hjälper inte ilska för att klättra i tabellen.

 

Borås:

Borås har tagit till sig av mitt tips. Man har parkerat in sig som nästjumbo och det finns inte mycket som tyder på att man ska lämna den platsen heller. Kort och gott så har man inte fått till offensiven – trots några spelare som borde kunna hänga några kassar. Man har heller inte fått ihop defensiven. Dålig offensiv och dålig defensiv brukar inte leda till mirakel. Det enda lag i modern tid som varit riktigt kass hela laget igenom och ändå vunnit nåt är Växjö Lakers. Det kan man tacka domare och förbund för som tillsammans med Växjö Kommun ingår i en konspiration. Har inga bevis men det behövs inte i detta fall. Borås har inte detta inflytande utan kommer helt enkelt att få acceptera sin nästjumboplats. Man har inlett som förväntat och det finns ingenting som tyder på att man kommer förbättra sig heller.

 

Kalmar:

Jag höll Kalmar som åtta och man ligger tia. Jag satte Kalmar som åtta då jag tyckte att de faktiskt tappat betydligt mer kvalité än de värvade in. Utöver det har de ingen historik av att prestera bättre än materialet. Men vinner man bara en match av åtta så förtjänar man att ligga långt ner. Det är inte jättelångt uppåt i tabellen så ett par raka vinster kommer ge en bra positiv studs. Man har dessutom i de tre senaste omgångarna fått boxas med Nybro, Troja och KHK. I sak inga lätta matcher. Det som kommer avgöra KHC:s framtid är de fyra kommande omgångarna. VHC, Hanhals, Mörrum och KRIF kommer i princip vara sexpoängsmatcher hela bunten. För att övertyga och fortfarande kunna drömma om Allettan så krävs det tre av fyra segrar här. Det kommer inte hända. Kalmar har helt enkelt för bredtunn trupp för detta. Man besitter några äss men samtidigt är lägstanivån lite för låg för att detta ska sluta speciellt bra.

 

Kallinge/Ronneby:

Satte dem som sjua och ligger just nu nia. KRIF är laget i år som kanske varit absolut bäst på att hitta vägar att förlora matcher utan att behöva anstränga sig för mycket. Grundproblemet är just nu försvarsspelet. Man släpper in för mycket helt enkelt. 27 mål i eget arsle är 7 till 10 mål för mycket om man är sugen på att spela Alletta. I sak tycker jag inte detta är onormalt. Två sillys i rad tycker jag KRIF tappat lite mer kompetens än året innan. Själva kallar man det nystart men den bittra sanningen är deg. Man drog på sig en ekonomisk baksmälla efter succéåret 18/19. Den sitter fortfarande i och därför är också KRIF betydligt mer mediokert. En mediokerhet som avspeglar sig på banan. Det som talar för KRIF framöver – och som måste belysas – är att man är mästare på att vinna eller torska med uddamålet. Men lite justering så finns möjligheten att börja en resa uppåt i tabellen. Men då måste som sagt totalspelet landa i något som hela laget skriver under. Annars blir det en grå höst i Blekinge.

 

Mörrum:

Mörrum går som förväntat. GoIS är laget som har den kanske största breddspetsspridningen av alla lag. I princip signa man på en superförstafemma, en vettig andrafemma och resten fyllde man upp med juniorer och division två-spelare. Den mixen gör ofta sängen knölig och svårsovd. Igår köpte man sig lite luft genom att vinna mot KRIF. Därmed är man inte ett lag med krisflaggen hissad och man har faktiskt ordentligt häng på strecket. Frågan är dock om man har jämnheten. Hittills tycker jag GoIS har levererat helt enligt förväntan och efter 22 omgångar ser jag det som troligt att vi hittar dem på ungefär samma placering.

 

Halmstad:

Satte dem som sista lag in i Allettan. Tycker tipset kvarstår. Tabellplaceringen förklaras i stora drag med två matcher mindre spelade. Man har vunnit mot de lag man bör slå och egentligen bara torskat mot sitt bogeyteam Troja. Förutom det totalt oförklarliga raset mot Kalmar i omgång två. Samtidigt får alla lag två-tre matcher varje år där man bara inte kan förklara vad som hände. Alexander Johansson har kommit in som en totalt oväntad joker och kommer tillföra en hel del. Kort och gott göra Hammers bättre. Utöver det har man spelat fyra bortamatcher och två hemma vilket också talar för att poängsnittet kommer bibehållas eller till och med öka. Ja, det finns helt enkelt inte mycket som talar emot att Hammers inte kommer lyfta framöver.

 

Hanhals IF:

Hanhals fick kanske den tuffaste öppningen av alla lag. Troja, Nybro och KHK inledde motståndet i årets serie. Resultatet blev fyra poäng vilket är rätt bra med tanke på motståndet. Men sedan har det gått lite tuffare. För två säsonger sedan tog Hanhals sig till Allettan genom att nästan vinna alla matcher mot lag placerade 6 till 12. Men nu ser det mer spritt ut. Man tar sina skalper men samtidigt så lyckas man inte skapa sig någon trend åt vilket håll det lutar. Kompetensen att störa de flesta lag finns men man ska få ut det på banan också. HIF ligger just nu sexa med Mörrum, Halmstad och KRIF flåsandes i nacken. Min känsla säger att Hanhals kommer få det tufft framöver. Troligtvis landar man på en placering mellan sju och tio – vilket gör att man inlett som förväntat och kommer spela klart serien som förväntat. Med andra ord så kommer ingen ge Hanhals risad rygg och ta fram sågen när serien landar färdigt i december.

 

Vimmerby HC:

Vimmerby är nya Hanhals. Fyra vinster har kommit mot lag man måste slå om man är sugna på Allettan. Tre förluster har kommit mot lag som ändå kommer ligga före dem i tabellen. Det lovar gott om man kan fortsätta på det spåret. Jag höll VHC som tvåa. Dels för att jag inte tycker man har ett sämre lag i år än förra året och dels för att Horsky är en tränare som brukar få laget att prestera bättre. För två säsonger sedan så vann man höstserien. I Allettan gick det sedan tyngre. Förra året inleder man katastrofalt. Horsky kommer tillbaka och framåt våren är man ett helt Tivoli utan glädje som åker runt och tar snuskigt bra betalt men lämnar motståndarna i tårar. Eller hur Huddinge? Jag tror inte VHC har visat upp sitt bästa än. När det kommer vet jag inte men oavsett så kommer det vara absolut tillräckligt för att ta sig till Allettan. VHC har inlett som förväntat och kommer leva upp till det. Jag tippade VHC som tvåa men släpper det. Ny gissning är placering 3 till 5.

 

Tranås:

Om Vimmerby är tivolit utan glädje så är Tranås den mest skräckinjagande berg-och-dal-banan i det bygget. Av någon anledning vägrar man spela jämnt och stabilt under en säsong. Man kan inte ens vara jämna under en hel serie. Man kan inte ens vara jämna en hel match. Man inleder årets HE med att vara lika stabila som att bygga skyskrapa på snö. Fem poäng efter fem omgångar och jag stod vid flaggstången och skulle hissa varningflagg. Efter det tar man tre övertygande och raka fina segrar mot Tyringe, BHC och Troja. Tyringe och BHC är lag man ska vinna mot men segern mot Troja igår var en riktig skalp. Det är inte många lag som åker till Ljungby Arena och får Trojahästen att framstå som dement och förvirrad. Det gjorde Tranås. Man stressade Troja till misstag. Man högg som giftsniglar på dessa misstag. Man utnyttjade Trojas osäkerhet och vann matchen med 4-2. Tranås ligger därmed fyra och jag tippade dem som fyra. Avgörande kommer nu vara om man fortsätter med det spel man visade upp igår eller om man nu väljer en ny svacka. Jag tror Taif kommer fortsätta ta sina poäng för att vara med in i Allettan. Man har tidigare visat att när det gäller som mest kan man också ta sig samman. Plumparna kommer komma men inte i den omfattning att man brakar samman. Tranås har därmed gått som förväntat.

 

Karlskrona:

Placerade KHK som sexa. De har gått betydligt bättre än så. KHK är en utmanare till seriesegern som det ser ut nu. Man har spelare med riktig spets efter att ha fått in några sena nyförvärv av den högre skolan. De kommande fyra matcherna kommer vara de som avgör om man på allvar utmanar som seriesegern. Tranås, Troja och Nybro står nämligen på tur efter att man tagit sig an Borås. Tar man 9 poäng i dessa matcherna är man i högsta grad med i matchen. 3-6 poäng och man dras snarare ner mot strecket. Oavsett så fick KHK ihop laget och man har levererat. Man har öppnat bättre än jag trodde och det finns inte många stora orosmoln på himlen som förebådar något annat än fortsatt topplacering.

 

Nybro:

Nybro levererar. Förlustnollan är intakt och de enda plumpar man har är två tappade poäng borta mot Hanhals och en tappad hemma mot KRIF. En stabil inledning helt enkelt och helt i linje med min tanke innan säsongen. Nybro har kanske inte seriens bästa defensiv men det kompenserar man mer än väl med seriens bästa offensiv. Man har dessutom i dagarna stärkt upp med Ilestedt som återvänder några månader, till en början. Är väl inte osannolikt att han stannar längre än så. Mitt tips kvarstår. Efter 22 omgångar kommer vi se Vikings som etta och det kommer inte stå många pinnar i förlustkolumnen. Det finns bara två lag som kan vinna mot Vikings i år, där man gör det som jämnbördigt eller bättre lag. Det är Troja och KHK. Resten av lagen kommer behöva vara glada om de kan trösta sig med plåster eller om det kommer krävas stygn för att lappa ihop förnedringen. För så bra är Nybro. Det enda som kan stoppa dem är de själva genom att gå ut på banan med för dålig attityd.

 

Troja:

Kanske det laget som spelar med högst fart på rören. När maskinen rullar är det få lag som orkar stå emot. Pressen och surret brukar bli ordentligt och jobbigt när det händer. Men trots spelövertaget har Troja svårt att få ut det i mål. Det talar emot Troja. Igår fick man dessutom en liten näsbrännare av Tranås som helt enkelt slog Troja med lite tur, mer skicklighet och raketsnabba omställningar. Resultatet blev att Troja gjorde flera misstag som blev öppnande bakåt. I sak är det en riktigt stark inledning man gjort på säsongen. Sex vinster, en oavgjord och förlusten mot Tranås gör att laget ändå får väl godkänt. Avgörande för utvecklingen framåt kommer vara de tre sista omgångarna innan serien vänder. Man har Vikings, Borås och KHK kvar att möta. Här kommer Troja få ett ordentligt test på vart man står. Det är matcher man absolut kan vinna och bör i alla fall ta två av tre för att vara med. Dock tror jag det blir tufft och Troja kommer lämna serieledningen kommande vecka för att inte återfå den igen. Surt sa räven men man måste ändå se på saken med någorlunda nyktra ögon. Mitt stalltips på en tredjeplats lever i allra högsta grad.

 

Nästa uppdatering kommer med fyra-fem omgångar kvar. Då ska sluttabellen spikas.

Nu är det dags att på allvar njuta av söndagen. Hösten är som sagt här och det gäller att passa på mellan regnskurarna. Om ni nu läst igenom allt och inte fick den bekräftelse ni trodde om just ert favoritlag så kan jag trösta er med att de ska bli ihållande regn i 36 timmar med start ikväll. Det finns ingen hejd på hur grått det kan bli när det grå tagit över.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

 

 

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!