Trojas Organisation – Amatörer eller Proffs? – Del 2

För ett par veckor sedan berörde jag Trojas kommunikation kring supportrar, sponsorer och insamlingar.

Fick otroligt mycket respons från supportrar till även andra ettanklubbar – som upplevde exakt samma sak i deras föreningar. Verkar med andra ord som att utmaningen finns även på andra ställen.

Jag vill också poängtera att Troja faktiskt gör väldigt mycket bra gällande hockey, arrangemang, supportrar och sponsorer. För oss trojasupportrar har upplevelsen kring matchen förbättrats otroligt mycket med den nya arenan. Elias Ekstrand – som driver Trojakollen med bravur – har de senaste säsongerna skickat ut en webbenkät till supportrarna där en hel del matnyttigt framkommit. Matnyttigt som Troja faktiskt tagit till sig och sedan förbättrat till kommande säsong.

Jag vill också säga att det finns många andra ettanklubbar som gör väldigt många saker väldigt bra.

Därmed är inte allt nattsvart i klubben eller i hockeysverige. Det finns goda framtidsutsikter för Troja och andra klubbar. Med en vettig förvaltning kommer detta generera något bra.

Som jag berörde i föregående inlägg så finns där en förbättringspotential i Troja och andra föreningar. Små saker som inte är kostsamma att profilera sig kring men som får stor betydelse för intresset och möjligheten att få fler och större sponsorer.

De flesta större företag idag har en uttalad tvåstegsraket. På deras hemsidor (Volvo, IKEA) brukar man enkelt kunna hitta företagets Vision  and Mission statement. Varför väljer man att ta fram detta? Jo, en tydlig vision and mission visar för leverantörer, kunder och investerare att företaget vill något. Man har en plan. Man har en framtidstro. Man vill någonstans.

Trojas Vision

Alla moderna företag idag har en målsättning. Målsättning skall vara högt ställd men inte orimlig att uppnå. En målsättning skall vara mätbar och hållbar i det långa loppet. En väl formulerad målsättning gör att alla sluter upp bakom om jobbar mot samma mål.

Troja målsättning, tycker jag, har alltid varit kortsiktigt. I princip ”vi skall tillbaka” eller ”topp-8” kommande säsong. Ja det är ju trevligt med kortsiktiga mål men vilken vision har Troja som förening på längre sikt?

Det finns en anledning att popcornlag lyckas som de gör. Kollar man tillbaka på KHK, Växjö Lakers och nu Kalmar HC, med flera, så startade dessa föreningar sina popcornmaskiner med just en långsiktig vision. Den långsiktiga visionen bröts sedan ned i delmål och milstolpar att följa. Hur gick det för dessa föreningar? Många av dem lyckades.

Varför lyckas ofta en popcornsatsning så väl (undantag finns i Hammers, Nyköping, Team Boro)? Jo, en långsiktig, uppnåbar och mätbar vision skapar en positiv framåtkänsla kring klubben. Alla vill vara med på ett framrusande positivt tåg – ingen vill vara sista råttan som hoppar från det sjunkande skeppet.

Därmed, om man saknar visioner som sponsorer, supportrar, spelare och ledare kan följa så hamnar man i ett förvaltningsläge. Innovationsförmågan avtar och det konservativa tar över. En vision driver allt framåt. Avsaknad av en vision får allt att avta.

Jag ser en stor skillnad i år. Föregående säsonger var snacket positivt kring Troja. Vi SKULLE tillbaka till HA. Efter vårens lilla bakslag känns det som allt syre försvunnit. Någon ny tydlig vision har inte kommit fram. Någon ny knuten näve som bestämt ger framtidstro har inte gått att skönja. Just nu saknar föreningen både kortsiktiga och långsiktiga mål. Det saknas nåt att sluta upp kring. Det saknas en positiv känsla att samlas kring. Det saknas en ny framtidstro.

Kan det vara läge att – exempelvis – lansera visionen ”Sämst 8:a – senast 8”? Det vill säga att man ska sluta bättre än plats 8:a år 2028, och även följande år, i HA för att få delta i ett positivt kval. Som ett exempel.

Trojas Mission

Mission och Vision går hand i hand. Visionen sätter nivån och missionen talar om hur man ska nå dit.

Nån som vet hur Trojas mission ser ut? Antagligen inte. Det går inte att framställa en tydlig mission utan en tydlig vision. Om man inte har ett mål kan man aldrig lista ut hur man ska nåt dit.

Dock tycker jag att Troja kommit längre i sin mission än i sin vision. Man har uttalat att man satsar på yngre spelare med karriären framför sig. Ser man till årets trupp tycker jag och att man påvisar detta. Problemet är att man i nuläget listat ut hur man skall göra men inte vart det ska bära. Man har liksom gått vilse och hoppas att man ska nå fram till något man inte vet vart det ligger. Ja, vi vill alla tillbaka till HA så fort som möjligt. Men sen då? Vad ska vi göra efter det?

Detta tycker jag tydligt påvisar det rådande läget – inte bara i Troja – utan i väldigt många klubbar. Man har ingen större idé om vart man ska och hur man ska ta sig dit.

Vet inte spelare, ledare, sponsorer och supportar vad laget vill och vart det ska leda så minskar intresset. Kvar blir de närmast sörjande. Kvar blir de konservativa och förvaltande krafterna som snarare ser målsättningen att överleva än att progressivt komma framåt.

In med visions and missions i hela hockeyettan. Från norr till söder. Skapa en gemensam framtid där det uttalat finns en målsättning om vad man vill med serien. Skapa en klubbanpassad målsättning och beskriv vad klubben vill med sitt representationslag. Skapa något att sluta upp i kring. Lyckas man med detta kommer intresset att öka. Ökar intresset gynnar det alla.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på twitter: mrtroy15

Åsikter – Synpunkter – Kommentarer? Maila: mr.troy@div1hockey.com

 

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!