Trojas trupp – Betygsättning på spelarna

Äntligen börjar sommaren gå mot sitt slut. En månad till och sen börjar det vi kallar höst. Av en ren slump så kallar man också ettans egna lilla transportsträcka just också höstserien. Med andra ord en serie där de flesta lag bara ställer in skenorna och spelar av 22 omgångar utan större dramatik. Endast några få lag i serierna blir inblandade i fighten kring femteplatsen och strecket av skam som där finnes.

I veckan spikades Trojas trupp och jag tänkte göra en liten genomgång om hur jag ser på läget.

 

Målvakter:

♥♥♥♥♥   Wictor Ragnewall

Wictor inledde inte förra året på topp. I höstserien fick han god konkurrens om spaden och kändes inte riktigt på topp när han fick spela. Man kunde se en uns av osäkerhet under hösten där puckar kunde rulla omkring lite väl okontrollerat. Men sen hände något efter jul. Wictor spelade upp sig och höjde nivån. Från att ha haft 91,84% i den svagare höstserien så gick han till fantastiska 93,09% i Allettan. Fortsätter Wictor denna utveckling kommer han bli ettans bästa målvakt denna säsongen.

♥♥♥♥   Anton Svensson

Anton inledde förra året som klart bäste målvakt. Med utmärkta 92,94% under hösten så var han en starkt bidragande orsak till att Troja tämligen enkelt kunde hålla sig över strecket. För Anton inledde riktigt bra. Man undrade egentligen bara när han skulle bli uttalat förstaval. Men sen gjorde Anton en omvänd resa mot Wictor. Ju längre säsongen gick – desto tuffare fick Anton. I allettan sjönk procenten till 90,58  – vilket är en bra siffra om det är Strohrom – men inte om man vill bli förstavalet. Vi ska dock ha i åtanke att Anton är en såpass bra målvakt att han skulle kunna gå in och bli förstekeeper i de flesta ettanlagen. Men förra året ramlade inte allt riktigt på plats utan vi får hoppas att det gör det i år istället.

 

Backar:

   Linus Andersson

Om Linus lyckas spela till sig mer än sporadiska inhopp så har han gjort en säsong över förväntan. Trojas backuppsättning i år är så pass bra att man inte får en plats gratis om det inte kommer skador. Annars får nog Linus se sig själv som en sjundeback med målet att utvecklas. Nog för att han gjort en bra säsong i J20 förra året så är ändå steget därifrån till att bli topp sex bland backarna i ett av ettans topplag stort. Men vi hoppas alla att han utvecklas och ger de etablerade konkurrens om platserna.

♥♥♥♥♥   Alexander Edström

En av hockeyettans bästa backar med puck. Alexander kan lägga passningar som få andra på denna nivån och är därmed den viktigaste backen när det kommer till spelvändningar och powerplay. När Alexander den Lille är i form – ja då blir också Trojas powerplay riktigt bra. Ett riktigt bra bevis på den lilles storhet är att han tog hem interna poängligan i Allettan förra året. En prestation i sig att göra det som back. Totalt plockar han ihop 32p på 34 matcher i seriespelet. Så viktig är hans insats för Trojas offensiv.

♥♥♥♥   Carl Ernstig

Carl jobbar i det tysta. Han gör inget spektakulärt varken framåt eller bakåt och kan därför upplevas som anonym och medelmåttig. Men ack så man bedrar sig. För det finns väl inte mycket bättre betyg för en back än att genomföra en hel säsong utan att bli ihågkommen för något större misstag? Här ligger Carl. Trojas svar på Sergei Fokin som en gång i tiden spelade i Färjestad. Kanske hela Elitseriens tråkigaste back men kanske hela Färjestads viktigaste. Ser man till Carls +/- så ligger han i topp och därför får Ernstig fyra röda hjärtan. Han är kanske lagets bästa back på att vara tråkig.

♥♥♥♥   Martin Fransson

En fyra i betyg för Martin. Det jag såg av honom förra året såg väldigt lovande ut. Han kom in från Mörrum och bad inte om ursäkt för sin plats. Kommer han fortsätta utvecklas under sin andra seniorsäsong så kommer Martin bli en toppback i Troja och alla förutsättningar för detta finns. I detta ligger att Martin också är något så sällsynt som en allroundback med bra kvalitéer både framåt och bakåt. Han kanske inte är seriens bästa på något av det men det ger en flexibilitet som många tränare skulle dregla över att ha.

♥♥♥♥♥   Daniel ”Trucken” Karlsson

Många är åsikterna om Trucken. Få backar i Troja blir så utskällda av supportrarna år efter år. I pauserna – om Troja ligger under – så är det alltid Truckens fel och att han är så dålig. Visst, Truckens handleder är lika stela som stämningen hos Kristianstads revisorer. Visst, Trucken skjuter lika pricksäkert som en halvpackad rysk stridsvagnschef. Visst, Trucken kanske inte är den snabbast på rören. MEN, Truckens främsta egenskaper ligger inte i detta. Hans främsta egenskap är att han är en av de få backarna i serien som med pondus och tyngd faktiskt kan få stopp på en anfallare. När han trycker fast mot sargen och drar handbromsen är den vägen stängd. Farten och momentum upphör för motståndarna vilket är en av de viktigare egenskaperna för att få till ett bra försvarsspel. Det som faktiskt bevisar detta är att Trucken genomgående i många år uppvisat ett bra +/- oavsett serie han spelar i.

♥♥♥♥   Kevin Karlsson

Kevin är en toppback i ettan – inget snack om det. Lyfter han sig ett snäpp till och blir stabil på den nivån så blir han en toppbetygare under säsongen. För in kommer en back med enbart lovord i bagaget och det jag såg av Kevin förra året är bara positivt. Inte heller då konstigt att han var jagad av flertalet klubbar och där Troja drog längsta strået.

♥♥♥   Jonatan Nielsen

Kanske den svåraste backen i Troja att betygsätta. För runt Nielsen händer det alltid en massa – både framåt och bakåt. Visst öser han in poäng men samtidigt så är han inne på en hel del bakåt. Förra året tycker jag han gör sin svagaste i Troja. Visst glimrade han till emellanåt med underbara prestationer men samtidigt begick han kostsamma misstag. Utöver detta så fick han inte samma utdelning på sitt fantastiska skott. Om Nielsen hittar tillbaka till den formen han hade för ett par år sedan så är han en toppback i ettan men trenden har varit aningen nedåtgående och därför är jag försiktig med betyget. Offensivt är han en femma men bakåt finns fog för att låta larmklockorna ringa.

 

Forwards:

♥♥♥♥   Mattias Elfström

Mattias gjorde en riktigt bra säsong senast i Hanhals. En av de spelarna som jag tyckte stack ut lite i det laget. Därmed får det ses som en habil värvning. Mattias är en poängspelare med både längd och tyngd som kommer göra stor nytta i Trojas offensiv. Bakåt däremot går det lite tyngre. Ramlar gärna in lite åt det hållet också. Men kort och gott en klassvärvning av Troja.

♥♥♥   Emil Eriksson

Från Köping – oklart vilken del – har Emil hämtats in. Med ett snitt på 1p/match så stod han för en icke oväsentlig del av lagets poängskörd förra säsongen. Om succén återupprepar sig återstår att se men helt klart kommer det bli tuffare motstånd i år. Det som talar för Emil är att han är ett av Tränare Forsbergs egna val och därmed har man inte köpt grisen i säcken. Dessutom så finns det inte speciellt många bra tvåvägscentrar så här har nog Troja ändå hittat ganska rätt.

♥♥♥   Sebastian Hansson

Flyttandes söderut från Kalix kommer Sebastian Hansson. En attitydspelare som kommer sätta demoner i huvudet på motståndarna men också en hyfsad målskytt. Sebastian kommer fylla den post som Troja kanske saknade förra året i form av en spelare som kan gå in och vara orubblig i boxen framför mål. Vi kanske inte ska förvänta oss att han vinner poängligan men han kommer helt klart ge karaktär till laget.

♥♥   Eric Henricsson

Eric fick chansen förra säsongen när skadorna hopade sig. En härlig skridskoåkare som lever på sin fart och som nu även måste börja få saker uträttade på banan om det inte ska sluta i en utlåning framåt våren när truppen ska spetsas till. Men helt klart är Eric en rolig spelare att se då det är full fart från det att han hoppar in tills han stiger av och där ligger hans styrka.

♥♥♥♥   Karl Olovsson

Karl är en spelskicklig tvåvägscenter som hämtats in från KRIF. KRIF, som bekant, gjorde ju en fantastiskt fin Alletta förra året men lyckades pricka formbotten precis lagom till play-off. Karl var en del av denna formidabla maskin till lag som körde över i princip allt i serien. I detta lag stod Karl ut som en klasstekare samt en pålitlig spelare i powerplay. Egenskaper som kommer behövas i årets lag.

♥♥♥   Hampus Olsson

Rivjärnet Hampus kör en säsong till i Troja. Jobbig för motståndarna att möta då han kör varje byte som ett övertryckt ånglok. Ja, det kanske inte alltid blir så rätt men han kör på ändå som om inget har hänt. Gissningsvis får han samma roll i årets lag och vi kanske inte ska förvänta oss en massa poäng eller spektakulära moves. Men å andra sidan behöver man inte spela graciöst för att vara jobbig att möta.

♥♥♥♥♥   Victor Romfors

Victor är en pålitlig poängtjuv. Victor har varit en av de bästa i HC Dalen under hans tre säsonger där. Victor är inget annat än en klassvärvning som borde kunna hitta rätt i Troja. Ja, han kom in och avslutade förra säsongen i Troja utan att göra ett större intryck men det var han inte ensam om. Nu är han med redan från början och jag skulle bli förvånad om han inte kommer leverera – för den kapaciteten har han. Stundtals är han en av ettans absolut bästa spelare som sannolikt inte saknade andra anbud.

♥♥♥♥   William Romfors

Lillbrorsan fick det aldrig att lossna i Tingsryd. Fast å andra sidan – det enda som lossnar i Tingsryd är tänderna på grund av den inmixade genbanken. William gör nu ett omtag i Troja och vi ska nog hysa ganska stora förhoppningar kring denna center. Skulle inte alls bli förvånad om han blir årets stora utropstecken och kommer vara förstecenter framåt jul. Potentialen finns.

♥♥♥   Carl-Johan Sjögren

Sjögren hade inte sin bästa säsong förra året och bör kunna ta ett litet steg tillbaka i år. Vi ska då ha klart för oss att det var få spelare förra året som faktiskt levererade över förväntan. Helt naturligt i ett lag som i princip är nytt. Sjögren har potentialen att bli en produktiv spelare om han får en omgivning som passar för det finns mer att plocka ur detta massiva köttstycke. Han har några riktigt fina säsonger bakom sig och nu gäller det att göra om detta i den rödvita dressen.

♥♥♥   Tobias Törnqvist

Om TT hade varit lika skicklig med klubban som han är med käften så hade han haft $9.000.000 i årslön och spenderat dagarna på ett rooftop poolparty i Vegas. Nu är inte TT lika skicklig med klubban som med käften och därför får han nöja sig med $9.000 och en tremeterstrampolin i Kronoskogsbadet. TT:s roll ligger därmed som lagets attitydspelare och detta är en roll han bemästrar. Ibland går det bra och ibland mindre bra. Bland annat har TT fått lära sig att om man kallar en linjedomare för ”dum i huvudet” så får man en enkelbiljett till omklädningsrummet. Extra roligt när han gjorde det så högt att hela publiken hörde det.

♥♥   Felix Wermelin

Felix, tillsammans med Eric, fick chansen när skadorna hopade sig som mest förra året. Samma förutsättning gäller också här att Felix kommer få kämpa om att behålla sin plats framöver när fler spelare kommer in. Men helt klart finns det talang att hämta och vi ska inte räkna bort att Felix kommer slå igenom i år. Ramlar allt på plats kan han bli ett utropstecken. För speed och spelsinne finns och nu handlar det om att omsätta detta till något som passar på seniornivå.

♥♥♥♥♥   Mattias Åkesson

”Åke” har sina bästa år bakom sig. Har sett lite lojt ut de senaste säsongerna och där finns mer att hämta ur denna trotjänare. Det som gör Åke unik är att oavsett hur lojt det ändå ser ut så producerar han poäng – år efter år – och ligger ständigt i topp i interna poängligan. Det ska inte underskattas. Hade det bara varit för hans insats utan puck hade betyget varit en knapp trea men hans förmåga att alltid – på något sätt – vara inblandade i mål framåt gör att han får toppbetyg. Sen kan man skälla hur mycket man vill på hans ”inställning”. Han är fortfarande en av ettans bästa spelare offensivt. Får han lite mer glöd – likt den han hade i Södertäljematchen för två år sedan – så kan han vara den som faktiskt skjuter Troja tillbaka till HA i år.

♥♥♥♥   Oscar Öhman

Oscar var bland de tre bästa spelarna i Troja förra året. Han kommer bli lika viktig i år. Inte heller otroligt om han kommer ta ytterligare ett kliv uppåt. Potentialen finns helt klart. Detta i kombination med att han nu får sin andra säsong i seniorhockeyn där han faktiskt får chansen att leverera. Visst har han två tidigare säsonger med MoDo i HA men där fick han en mer undanskymd tillvaro som handduksansvarig 17:e-center. Förra året tillhörde han ett av de bättre förvärven och i år hoppas vi på mer.

 

Så ser jag på årets trojatrupp. Totalt sett en tillspetsning – framför allt för att Troja i år har kunnat få spelare högt upp på önskelistan. Något man kanske inte hade samma möjlighet till förra året. Men ni vet vad de säger. Rom byggdes inte på en dag och att stöpa om ett lag från grunden tar också tid. Troja kommer inte vara sämre i år utan helt klart åt andra hållet. Vi ska nog räkna med att det kan bli Kvalserien i år och sedan är bara frågan vilka lag som kommer vara med där om Troja ska lyckas studsa tillbaka upp redan i år.

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.comDela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!