Tvångsuppflyttning till HockeyAllsvenskan?När man trodde att stormen lagt sig så verkar den nu tagit fart igen.

Träffade en person med stor insyn i Troja på lunchen och fick lite trevlig info. Enligt denna person har Hampus Sjöström – tävlingsansvarig på hockeyförbundet – varit i kontakt med klubbar ute i landet. Den avbrutna säsongen kan ta en ny vändning. Några lag kanske trots allt får chansen till spel i HA.

Elitlicensen hänger som bekant löst för Almtuna, Kristianstad, Västervik, Karlskrona, Vita Hästen, Björklöven och AIK. Utöver det har Västerås redan bränt sitt kontrollår och kommer vara synade i fem år innan de kan få ett nytt. Många av dessa lagen ursäktar sig med att de fått inställda evenemang och cuper, vilket ska vara anledningen till att ekonomin inte är i balans. En ursäkt som nu inte verkar bli hållbar.

Därmed har förbundet redan nu förberett flera lag från Hockeyettan att de kan bli erbjuden plats i HA nästa säsong.

Enligt vad källan erfar så är dessa lagen Troja, Mariestad och Tranås. Enligt källan har Hampus, för att säkerställa en långsiktig lösning, påpekat att degraderade lag från HA ersättas med lag som ”under längre tid påvisat både sportslig och ekonomisk stabilitet”. Man kan inte tolka detta på annat sätt än att tävlings- och licensnämnden på förbundet nu tröttnat på lag med dålig ekonomi samt så kallade popcornlag.

Att detta blir möjligt beror på – enligt Hampus – att ”tävlingsnämnden i år inte behöver ta hänsyn till sportsliga framgångar då inget kval fullbordades”.

Enligt källan så ska ”de erbjudna klubbarna inkomma med en handlingsplan”. Detta i samband med sina årsredovisningar – och den eller de klubbar som kan påvisa bäst förutsättningar kommer också bli de som hamnar högst i den ranking som tävlingsnämnden då kommer genomföra.

Med andra ord så verkar detta rekordår i antal riskerade elitlicenser kanske ändå till slut ge en möjlighet för sportsligt och ekonomisk välskötta ettanklubbar att bli uppflyttade till HA och att misskötta klubbar äntligen flyttas ner.

På ett vis kan man ju inte säga annat än detta på något sätt ändå blir det mest rättvisa. Lag som Troja, Tranås och Mariestad har under lång tid jobbat målmedvetet och således byggt upp en stabil grund av publik och sponsorer. Dessutom är det tre lag med en organisation som skulle klara av att hantera tillvaron i en högre serie och dessutom klara av att etablera sig på sikt.

Det råder inget tvivel om att HA skulle må bra av stabilitet på alla plan. Lag som Västervik och Kristianstad har varken intresse eller byggnadstekniska förutsättningar för att på sikt husera i HA. Almtunas publikintresse är inte vad det borde vara i HA och där finns lag – såsom Troja – som skulle bidra med mer intresse på sina matcher.

// Mr Troy

Synpunkter – Åsikter – Tips? Mail to: mr.troy@div1hockey.com

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

2 thoughts on “Tvångsuppflyttning till HockeyAllsvenskan?

 • 2 april, 2020 kl. 08:19
  Permalänk

  Läste något du Mr Troy skrivit om att vissa Div 1 lag ska ha blivit erbjudna att gå upp nästa år.

  Ditt resonemang verkar ju helt snurrig!?
  Du kan inte jämföra HA och Div 1 och de helt olika kostnaderna som det innebär att spela i de olika ligorna! Samt att många landsortslag knappt betalar hyra för arenor mm då de ”sponsras” av sina kommuner då de oftast inte har någon annan sport på orten än tex hockey

  Sen är det säkert betydligt enklare att ragga sponsorer om man bara har en sport, ett lag.
  Så är det inte i större städer som kanske har två eller tre eller fler lag i högsta eller näst högsta ligorna. Där får man ingen kommunal doping och man får kämpa för att få sponsorer.

  Sen så har Div 1 ett krav på 300 000 kr i eget kapital medan HA har 2,5 miljoner!
  Det är mer än många div 1 klubbars spelarbudget!
  Vad jag vet så har ”ditt” lag hoppat mellan div 1 och Ha de senaste åren? Är det de du kallar popcornlag?
  Så var lite saklig innan du hackar på HA klubbar som kämpar med ekonomin! Det är helt olika förutsättningar!

  Svar
  • 2 april, 2020 kl. 11:44
   Permalänk

   Ditt svar är ju helt snurrigt! Är det verkligen sunt att dricka på en onsdag?

   Att skylla på sponsorer som är svåra att ragga? Men kom igen! Alla har svårt att ragga sponsorer!
   Att skylla på kapitalkravet? Men kom igen! I HA har man flera miljoner extra från TV-avtal varje år.
   Att skylla på hallhyror? Men kom igen! Ingen klubb spelar gratis i sin hall.
   Att skylla på kostnader? Men kom igen! Även i ettan har man långa resor.
   Att anklaga Troja för popcorn? Men kom igen! Anledningen att Troja åkt ur ett par gånger är att andra lag i HA dopar sig ekonomiskt medans Troja kör Fair Play.

   mr.troy@div1hockey.se …….. Dit kan du skicka din officiella ursäkt nu när du varit oförskämd!

   Ditt resonemang är ju ett lika stort skämt som saker man läser 1:a April.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!