Tycker till: Alla överklaganden – Overruled!

I Monty Pyton sägs följande replik: You came from nothing, you’re going back to nothing – what have you lost? – Nothing!

Det är precis så läget ligger efter att man beslutade att lägga ner hockeyn för denna säsongen. Lyckligtvis hann inga kval spelas färdigt och därför blir saken precis som Monty Pyton säger. Ingen kommer ha förlorat nåt. Ingen kommer heller ha vunnit nåt men framför allt har ingen förlorat nåt.Självklart känner man med de klubbar som gjort en kanonsäsong och som nu inte får chansen att ta steget upp. Björklöven, Väsby, Vimmerby, Mjölby och många fler kommer hamna i någon form av vakuum där man verkligen kan förstå besvikelsen som finns.

Det tar dock inte bort det faktum att dessa föreningar ännu inte vunnit nåt.

Aktuell tabell Kvalserien till HA:

Vilka lag har vunnit nåt? Vilka lag är klara för HA? Som jag ser det är det verkligen inte ett enda. Det saknas tio spelade omgångar för att avgöra det. Några lag har tagit sig dit men de har fortfarande inte tagit sig i mål. Två lag kommer från HA och de har inte heller vunnit nåt. Återstår gör någon form av ranking. Ranking som används när lag flyttas upp efter att andra lag tvångsdegraderats. Ja, då kan man faktiskt vinna något utan att ha vunnit något – som Almtuna gjorde. Man fick en ny chans tack vare Panterns klanteri. Men årets serie visar tydligt att det enda återstående medlet att ta fram en vinnare kommer bli genom lottning. Alla lag står på samma poäng, målskillnad, gjorda mål, inbördes möten och allt vad som ingår.

Om något lag i så fall ska flyttas uppåt så är det genom lottning om man ska följa tävlingsbestämmelserna.

Men man har inte vunnit OS-guld bara för att man vunnit en semifinal. Så enkelt är det. Om OS-finalen av någon anledning inte kan springas så kommer troligtvis inte heller några medaljer delas ut. Simple fact.

Likadant är det i kvalspelet till SHL. Jättetråkigt för Björklöven och Modo men fakta kvarstår att båda lagen är minst sex matcher från SHL. Samma sak med kvalserien till HA. Alla nio lag som skulle kunna hamna där är fortfarande minst tio matcher ifrån.

Ja, det är otroligt surt för Väsby som gjort en kanonsäsong. Men i en kvalserie spelar det ingen roll hur bra man varit tidigare. I en kvalserie handlar det om att vara bra i tio matcher. Det man gjort tidigare betyder då ingenting. Absolut ingenting. Finns inte en enda fördel som följer med in i dessa matcherna.

Då är det lite mer illa i kvalspelet till Hockeyettan. Där har man faktiskt hunnit genomföra några omgångar och man kan se en trend. Men ska man dra det ända in i väggen så är statusen samma i de serierna. De är inte färdigspelade och därför har ingen vunnit nåt. Man har startat men man har fortfarande inte ett giltigt slutresultat.

För vad är alternativen? Att vissa lag flyttas upp på någon goodwill? Man kommer med det inte ha löst något problem – man kommer bara ha skjutit problemet en säsong framåt. För helt plötsligt ska några extra lag degraderas. Leker vi då med tanken att fyra lag från HA ska spela play-in för att få vara kvar så har man ju bara skaffat sig en ny form av problem. Man har inte löst nåt.

Med direktkvalificering nästa år så innebär det att egentligen inte speciellt nya förutsättningar. Det kommer fortfarande inte spela någon roll vad man gjort tidigare – det enda som kommer gälla är att prestera i de sista 10-20 matcherna.

Ett av argumenten som framförs är att det nästa år kommer bli svårare att gå upp till HA. Nja, det stämmer bara delvis. Ser man historiskt på det så är det inte många tillfällen då två lag från ettan tagit sig upp samma år. Ett av lagen i HA brukar klara sig kvar. Så i praktiken är det bara ett lag som gått upp.

Ska man summera ihop detta så är det tråkigt att säsongen slutade som den slutade. Men lyckligtvis slutade den i tid. Den slutade innan något kvalspel hann färdigspelas. Därav är saken enkel. Ingen har vunnit nåt och alla återgår till där de varit. Ingen kommer ha förlorat något. För att förlora något så måste man ju faktiskt haft det. Jag har inte förlorat något som jag nästan hade. Jag blir inte miljonär på lotto om jag nästan hade alla rätt.

Det enda rätta är att starta nästa säsong precis som man startade denna. Börja om från början, börja om på nytt.

 

// Mr Troy

Följ Mr Troy på Twitter: @mrtroy15Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!