Tycker Till om: Nybro Vikings IF – IF Troja/LjungbyPå grund av tidsbrist har jag inte hunnit skriva någon matchanalys. Men samtidigt kan jag inte missa ett sådant gyllene tillfälle att få ha åsikter på denna straffboll till upplagt avgörande.

Det som skulle ske i Nybro var en match mellan två av seriens förmodade bästa lag. Det vi fick se var två saker. Dels briljans från hemmalaget men också dels en präktig uppvisning i högmodshockey som inte ens fyra jointhöga muppar – körandes en Winnebagohusbil – hade gett sig på. För det var precis det vi fick se. Återkommer med vidareutveckling i den men tänkte först berömma Nybro.

Vikings gör en stabil insats. Stabilare än vad många tror. Troja hade pucken men Nybro styr ut gästerna på utsidan och resultatet blir att Robin på sin höjd har två ”röda” avslut mot sig. Resten var inget annat än halvdassiga inkastningar från distans som aldrig utgjorde någon riktigt fara. Det lägen Troja fick, som var farliga, sköt man som bekant utanför.

Anledningen till att Nybro vinner denna matchen är lika enkel som tråkig. Man väljer att låta smart spel gå före underhållning. För det är precis så man löser uppgiften. Tre av fyra mål tillkommer när Troja har lite oordning i egen zon och där är Vikings mer skoninglösa än en hämndlysten Bond.

Resten av matchen ser man till att hålla minst tre spelare på rätt sida pucken. Man vågade vara smarta istället för att bjuda.Troja drog åter igen i sina gamla hjulspår där man inbillat sig – och fortfarande verkar tro – att 99,9% puckinnehav i motståndarens sarghörn är ett segerrecept. Ett recept som visat sig ge smak av bittermandel, ättika och fruktasvärd IPA i 1 1/2 säsong nu. Visst är det trevligt att se Troja pressa fast pucken men ur det kommer ingenting.

I de senaste matcherna, som gett bra poängutdelning förutom BoIS hemma, har Troja spelat utan denna höga press. Direkt utdelning på den och anledningen till att man låg tvåa.

I Nybromatchen börjar man på absolut bästa sätt (läs: IRONI) genom att bjuda bort pucken i egen zon. Vem som gjorde det är irrelevant men det är en egenskap vi sett från den spelaren många gånger. En egenskap som är lika smickrande som fästingar och maskrosor. En egenskap som dessutom utvecklats till att vi sett dessa misstag bli fler de senaste två säsongerna. En egenskap som utvecklas mer på grund av arrogans och högmod än att spelaren saknar rutin.

Detta misstag talar också lite för hela Troja och lagets taskiga inställning till ödmjukhet. Det verkar som att man ibland tror att man kan göra lite hur som helst där ute för man kommer ändå göra 8-12 mål i varje match.

För om man tänker efter så är det inte många tillfällen då motståndare spelat sig till ett mål mot Troja. De mål som kommer beror oftast på huvudlösa beslut och indianare av laget. Förhållandevis till andra lag så begår Troja väldigt mycket misstag när man alltid elegant ska spela sig ur situationer istället för att våga tänka lite hemåt.

Ibland är det helt enkelt bättre att bara lägga sarg ut och börja om. Ibland är det bättre att låta motståndarna ta pucken ur sin zon än att stiga fram och bli överspelad. Ibland är det bättre att våga vara mer defensiva.

Åter igen så var det den saken som fällde Troja mot Nybro. Först begår man ett fantastiskt fint misstag i egen zon. Sen vågar man inte vara kall och låta Nybro göra misstag utan man börjar trycka på som om det fanns en 25%:ig nedförslutning mot Nybros mål. Resultatet blev kontringar emot sig. Numerärt överlägsna kontringar när Troja – som man gjort i 18 månader – tappat alla tre forwards djupt ner i anfallszon. Man faller på sitt egna högmod.

Det kan låta som jag är bitter nu men Einstein sa en gång något i stil med att alla människor begår misstag men det är bara en dåre som träget fortsätter att göra om dem i hopp om att resultatet ska bli en annat.

Nybro gör en fantastiskt bra match. Man spelar smart och kallt. Troja gör som vanligt. Man åker runt som några disneyprimadonnor och tror man är för bra för ettan. Det är därför Nybro nu har förbättrat sina odds ordentligt medans Troja ser två röda bakljus på det tåg som de just missade.

Vad är då lösningen? För Trojas del är det att återgå till konceptet med styrspel istället för idiotpress. Ett styrspel som gör att man vinner pucken i mittzon och kan komma rättvända med fart mot mål.

// Mr Troy

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!