Tyringe SoSS – Räddad av Quasimodo igen?

Tyringe höjde priset på fläsk ordentligt förra året. Man laddade en hel skottkärra valfläsk faktiskt. Man gick ut med att man också på sikt – som hälften av lagen i serien – skulle bli ett lag som blandade sig i grillvärmen runt strecket till Allettan.

Quasimodos klocka var det som räddade dem.

För istället för fina karrékotletter så verkade det som om man åt kalla grisfötter. Okokta kalla grisfötter, köpta av KHK:s revisor, på en mörk farm i Halland. För allt gick nämligen käpprätt åt helvete.

Man inleder höstserien med att spela 22 omgångar lika under isen som endast Titanic kan matcha. Speciellt i inledningen var man hockeysveriges bästa lag på att inte kunna försvara sig. Resultaten rann iväg och storförlusterna radade upp sig. Mot andra halvan blev det bättre. Utgår man från absoluta nollpunkten och går upp en grad blir det bättre men det är fortfarande jävligt kallt.

Men i alla fall så fick man stopp på de tvåsiffriga förlusterna. Under vårserien fortsatte man sin spelidé om att förlora allt. En spelidé som är ganska unik. Trots att jag personligen inte är hockeytränare så behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att en spelidé som bygger på förlust är ganska värdelös.

TSoSS spelidé var självklart inte att förlora. Man var helt enkelt för dåliga. Med detta hamnar man i negativ kvalserie som avblåses efter två omgångar efter att en ”made in China”-marknad gått åt helsike. Quasimodos gong-gong räddade Tyringe från att spela i tvåan i år. Tyringe är förmodligen det enda lag som log lite när Notre Dame faktiskt spred mer värme kring sig på en afton än vad TSoSS gjorde på hela säsongen.

Det enda som Tyringe slog rekord i förra året måste vara antalet spelare uppsatta för match. Håll i er nu. För detta är jävligt imponerande. Man har haft 8 målvakter, 16 backar och 27 forwards i omsättning. HELA 51 spelare har på något sätt representerat laget förra säsongen. Kan inte minnas att jag någonsin sett ett lag förbruka över 50 spelare. Unikt. Bra jobbat TSoSS.

Vad ska vi då tro om Tyringe i år? -Ja, det är omöjligt att det går sämre. För går det sämre nominerar jag Tyringe SoSS till nobelpriset i fysik. Laget kommer då bli den historiska händelsen av att ha nått en temperatur lägre än den absoluta nollpunkten.

 

Målvakter:

In kommer Victor Carlsson från Jonstorp. Oprövat som kommer behöva ta en karriärraket denna säsong för att göra skillnad. Det är inte Victor som ska ha ansvaret att hålla laget vid liv.

Viktigast av allt är att Joakim Strandberg stannar. Joakim är inte seriens bästa målvakt men han har rutinen och lugnet för att hålla lugn i laget. Jag har aldrig sett honom gå upp i Rydénvägg men samtidigt så har han heller aldrig ramlat ihop och hållit samma låga nivå vi sett målvakter i Troja. Ska inte nämna vid namn men en ledtråd är att hans namn börjar på S och slutar på ebastian Idoff).

Dock gjorde Strandberg en måttlig säsong förra året och kommer behöva få en viss resning i år för att ge laget chansen.

 

Backar:

Kvar i truppen finns Simon Ericsson och Gabriel Jammeh. Simon har potentialen att gå ett steg till i år om bara pusselbitarna ramlar på plats. Defensivt håller han ihop det vettigt samtidigt som där finns offensiva inslag hos denna unga back. Gabriel, mer utpräglad defensiv, har också möjligheten att steppa upp. Men lite mindre kaosartad defensiv och Gabriel kommer bli en bättre kugge i år..

Från tobleroneligan plockar man in Daniel Carlqvist. 20-åringen representerade senast RB Hockey i Österrike. Mattias Eklund hämtas från SK Lejon. En defensiv back som kan utvecklas i Tyringe. Samuel Hou Gustafsson ansluter från Kumla där han gjort två säsonger. Tre breddvärvningar som håller nivå att de skulle ta en ordinare plats men kanske inte i ett av topplagen.

Jacob Sandberg värvas från Forshaga. En ung back på väg upp som nu kommer få sin första seniorsäsong och dessutom okej med speltid för egen utveckling. Här finns potential.

David Nilsson hade en fin resa förra året. Med start i Glimma i trean så fick han chansen att lira med Olofström i tvåan. Där fortsätter han att leverera vilket i år ger honom chansen att testa hockeyettan. Jag har personligen inte mycket tro på spelare som kommer från tvåan till ettan och vi ska kanske inte ha för höga förhoppningar på David. Vore jättekul om han lyckades att spela till sig en stabil backplats i laget. Oavsett så blåser det nu positiva vindar kring hans karriär. Det händer inte ofta men någon gång på miljonen ploppar en ny Joel Persson upp.

 

Forwards:

Gabriel Altberg, Isac Bexdahl och Filip Jannerstig fortsätter sen förra året. Gabriel är lirarn utav dessa tre som sticker lite ovanför breddnivå. En spelare som får lite att hända efter att ha passerat rödlinjen. Isac och Filip kommer fylla truppen men kanske inte vara skillnaden mellan succé och fiasko.

Casper Andersson packar flyttbilen från Umeå och Tegs SK. Ett okej förvärv som absolut kan blomma ut ett steg till denna säsong då han inte gjorde bort sig i norrettan.

Viktor Burman hatar norrländsk kyla lika mycket som Viktor. Efter att ha avverkat hela sin tidiga hockeykarriär bland packis och mygg så är han ytterligare en norrlänning som till slut gav upp och flyttade söderut. Senast representerandes Vännäs och Björklövens J20. En breddvärvning.

Matthew Cuse ansluter från Elmira College i NCAA III där han levererat bra i fyra år. NCAA III är en liga jag absolut inte har någon större koll på och detta känns som en chansvärvning. Historiken bakåt gällande amerikaner och kanadixare är dock att de sällan blir riktiga floppar. De kommer med en spelstil som i alla fall får det att hända saker framåt. Sen kan det vara lite si och så med viljan att försvara men som bekant så vinner man inga hockeymatcher genom att släppa in färre mål än vad motståndarna gör.

Från norska andraligan har man hittat Fabian Hast. Fabian har stått för 17p på 24 matcher i Tönsberg Vikings. En breddvärvning. Norska andraligan håller klass i paritet med Hockeyettan Västra. Några vettiga lag men de flesta lagen i den serien skulle få problem mot bra svenska hockeyettanlag. Med andra ord så är Fabian också en breddvärvning.

Balint Horvath var väl omtalad för ett par säsonger sedan. En del blev förvånade över att denna talang valde att gå från Rögle till Tyringe. Jag stämmer lite in i den analysen. Väl i Tyringe fick han ju spela i ett lag i förfall. Det är svårt att få utveckling om man i match efter match är så utspelade att försvaret består av sex egna spelare i målgården. Får Tyringe en bättre säsong kan detta vara året då Balint går från talang till stjärna. En utveckling som hade varit kul på alla sätt.

Är man trött på framgång och glädje kan man alltid göra som Oscar Jacobsson. Man lämnar Hammers och går till Tyringe. Ett bra förvärv av Tyringe då man får in en spelare som har lite rutin från ettan. Oscar har dessutom absolut inte gjort bort sig på denna nivån tidigare. En bra breddvärvning med andra ord.

Kevin Lappatto gör ett omtag på sin svenska karriär. Efter en bra säsong i Vännes gick det lite tyngre förra året. Dock finns potentialen där och med rätt omgivning kan han studsa tillbaka. Ett bra förvärv av Tyringe.

Som ni nu märkt har Tyringes strategi varit att hämta hem spelare som tröttnat på palt och vattenkraft. Henrik Maersk ansluter också från norra ettan där han representerat Vännäs och Kiruna. Dansken vill nu se den ljuvliga konturen av Öresundsbron och breddar därmed Tyringes tämligen internationella trupp.

Kumla släpper ibland iväg folk. Joakim Nilsson tog chansen och breddar också TSoSSs trupp. 22p på 40 matcher kommer ge lite hopp även in i Hockeyettan Södra.

Från Jonstorpstvåan har man kontrakterat Casper Åkesson. En breddvärvning som behöver ta ett ordentligt steg för att få bra med speltid i år. Riskerar annars att fastna som 13:e forward.

 

Sammanfattning:

Hade inte Notre Dame brunnit hade Quasimodo fortfarande haft en varningens klocka att ringa i. För det är inte omöjligt att den kommer behövas. Lösningen på förra årets titanic:ska haveri blev att göra sig av med hela spelartruppen näst intill. Vilket i sak inte behöver vara negativt om man har en plan. Men jag är tveksam till att det finns en sån.

Spelare stack och spelare fick inte förnyat förtroende. För att få ihop ett lag har klubben värvat ihop en mix vars komposition känns panik. Det tar tid att spela ihop ett lag men tålamodet verkar inte finnas i Tyringe. Speciellt inte efter att nu ha gjort flera måttliga säsonger och nu senast en så dålig att Quasimodo hade kunnat få kaptensjobbet på Titanic.

För jag är tveksam till att det här kommer bli bra. I värsta fall blir det lika dåligt som förra säsongen även om jag hoppas att det inte blir så. För Tyringe – med sin historik av att ge unga spelare chansen – förtjänar bättre.

Men ser man till vad de värvat ihop så finns där helt klart tvivel. Avsaknad av röd tråd i kombination med många nya in som individuellt inte håller hög klass ger ingen bra känsla. Det kanske finns anledning att skriva ut lite narkotikaklassad medicin till Quasimodo trots allt. För med en motig inledning kommer klockan behöva ringa intensivt. Därmed sagt att min känsla säger att Tyringe åter igen kommer behöva slåss för sin överlevnad i ettan. Däremot hoppas jag att laget får ihop det i år. Ingen klubb förtjänar framgång som just Tyringe. En klubb som gör väldigt bra saker i förhållande till ekonomi.

Målvaktssidan känns okej men saknar spets. Backsidan ger inga större temperaturförändringar i den lokala hockeyfebern. Forwardssidan ser lika tunn ut som den nedbrända tunnbrödsfabriken i norr. Det ska faktiskt till en lite tur om detta ska lyckas. Men om man får ihop det så bör det räcka till att man med lite marginal undviker det absoluta bottenträsket.

Mitt betyg på Tyringe blir därför 2-/5. Där finns några spännande namn som kan bära laget i vinter vilket gör att man undviker absolut skräpbetyg. Men mycket mer glädjande än så finns inte.

 

// Mr Troy

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

error

Gillar du Div1hockey? Följ oss på våra sociala medier så får du senaste nytt direkt!